Produkty o tym samym działaniu, a VAT różny
Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego może być klasyfikowana w różnych grupowaniach PKWiU. W zależności np. od formy skupienia (płynna lub stała), tego rodzaju preparaty mogą być opodatkowane różnymi stawkami.
Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego (FSMP – Food for Special Medical Purposes) to żywność specjalnie przetworzona lub żywność o specjalnym składzie przeznaczona do dietetycznego odżywiania pacjentów, w tym niemowląt, stosowana pod nadzorem lekarza. Jest ona przeznaczona do wyłącznego lub częściowego żywienia pacjentów z ograniczoną, upośledzoną lub zaburzoną zdolnością przyjmowania, trawienia, wchłaniania, metabolizowania lub wydalania zwykłej żywności lub niektórych składników odżywczych zawartych w tej żywności lub jej metabolitach, lub pacjentów z innymi uzasadnionymi medycznie wymaganiami żywieniowymi, w przypadku których dietetyczne odżywianie nie może zostać osiągnięte jedynie przez zmianę normalnej diety.
Utrudniona kwalifikacja
Powyższa definicja jest bardzo szczegółowa i zawiera w sobie wiele elementów, co z pewnością nie ułatwia kwalifikacji danego produktu jako FSMP. Po pierwsze jednak należy upewnić się, czy dany produkt jest w ogóle żywnością, bowiem FSMP to żywność. Wbrew pozorom nie zawsze będzie to łatwe, bo zgodnie z definicją ta kategoria żywności powinna być stosowana pod nadzorem lekarza. Jest ona dedykowaną szczególnej grupie konsumentów, tj. pacjentom, którzy...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta